pentru locatari

Intrebari si raspunsuri

Principalele Drepturi si Obligații ale Proprietarilor

Drepturi - Baza legală
Proprietarii membri în asociație au drept de vot și pot fi aleși - L196/2018 art. 27
Sa primească contra cost copie de la toate documentele asoc. - L196/2018 art. 28
Sa primească răspuns in 10 zile la solicitări - L196/2018 art. 28 alin. 2
Se poate adresa cenzorului, primăriei, poliției sau judecătoriei - L196/2018 art. 28 alin. 3
Obligații - Baza legală
Declararea în scris a numărului de persoane care locuiesc in apartament mai mult de 15 zile din luna - L196/2018 art. 30 alin. 1 / art. 82 alin. 5
Plata cotelor de contribuție - L196/2018 art. 48 si 75
Sa repare stricăciunile cauzate altora - L196/2018 art. 30 alin. 5
Sa întrețină instalațiile din apartament funcționale (gaz, senzor gaz, apa, contoare, canalizare, încălzire, electrice, etc) - L196/2018 art. 30 alin. 4
Să acorde acces în apartament președintelui - L196/2018 art. 31 art. 1
Sa ia măsuri de consolidare si modernizare - L196/2018 art. 32 art. 1
Sa respecte legislația privind calitatea în construcții - L196/2018 art. 30 alin. 3
Afectarea integrității structurale amenda 500-3.000 Lei - L196/2018 art. 102 alin. 3 lit. f
Verificare gaz la 2 ani si schimbare senzor de gaz la 5 ani - ANRE

Ce pot face daca vecinii nu respecta orele de liniște?

Sunați la Politia Locala 0268 954. Orele de liniște sunt intre 22:00-8:00 si 13:00-14:00 conform Legii 61/1991

Ce fac cand vecinul ma inunda?

Oricui se poate intampla sa se sparga o teava așa ca aveți puțină înțelegere fata de vecin ca și dumneavoastră ați putea fi vreodată în aceasi situatie. Luați legătura cu vecinul. Dacă vecinul nu răspunde la usa cereți un număr de telefon de la administrație. În situația în care nu exista un număr de telefon lasati o hartie în usa ca sa fiți contactat. Opriți apa la apartament sau dacă nu este posibil la coloana blocului și informații vecinii de ce nu au apa. Vecinul va trebui sa identifice sursa inundatiei și s-o remedieze singur sau sa cheme un instalator pe cheltuiala lui. Dacă instalatorul constata ca este de la coloana comuna atunci contactați administrația pentru ca cheltuielile vor fi suportate de către toți vecinii și procedura legală de decontare trebuie respectată. Documentati cu poze pagubele care s-au creat și împreuna cu vecinul scrieți o nota de constatare unde retineti toate daunele care se semnează de către ambele parti. Procedura aceasta va va folosi pentru a tine paguba cat mai mica si daca vecinul nu vrea sa va despagubeasca puteți folosi documentele în instanță.

De ce trebuie sa plătesc întreținerea si fondurile daca nu locuiesc in apartament?

Cheltuielile in funcție de numărul de locatari nu se plătesc daca figurați cu zero persoane dar sunt cheltuielile pe cota parte care trebuie plătite.
Repartizarea cheltuielilor comune

De ce trebuie sa plătesc diferența de apa?

Contorul general al blocului este folosit pentru facturarea consumului de către furnizorul de apa. Motivele principale de ce sunt diferențe intre consumul contorului general și suma contoarelor individuale sunt gradul de precizie inferior al contoarelor individuale, momentul în care se fac citirile, pierderi de apa, etc. Comitetul executiv stabilește modul de repartizare a diferențelor. Uzual este ca diferențele sa fie repartizate proporțional cu consumul dar se pot repartiza și în funcție de numărul de locatari sau după cota parte. Daca nu se plătește diferența furnizorul oprește furnizarea de apa. Legea 196/2018 Art. 83

De ce trebuie sa plătesc fond de rulment?

Fondul de rulment se plătește de către proprietar la achiziționarea imobilului și este restituit la vânzarea acestuia. Mărimea fondului de rulment este contravaloarea lunii cu cheltuielile cele mai mari din luna. Legea 196/2018 Art. 72, alin. 1 Cu fondul de rulment se plătesc facturile și se reîntregește din întreținere.

De ce trebuie sa plătesc fond de reparații?

Fiecare echipament sau instalație are o durata de utilizare după care fie se strica fie trebuie înlocuit. Pe durata de utilizare se aduna lunar în sume mici fondul de reparații încât în momentul când este necesara o reparație aceasta sa poată fi realizata rapid și proprietarii sa nu fie nevoiți sa plătească o suma mare. Legea 196/2018 Art. 71, alin. 2. Fondul de reparații se calculează in funcție de cota parte indiviza.
Calculator fond de reparatii

De ce trebuie sa plătesc penalități?

Asociația poate stabili un sistem de penalizare pentru restante care depășesc 30 de zile. Legea 196/2018 Art. 77, alin. 1

Ce prevede GDPR-ul pentru asociațiile de proprietari?

GDPR Asociații

Cat este consumul de apa mediu per persoana si luna?

Conform Regiei Apa Cluj consumul mediu de apa per persoana si luna este de 6,3 metri cubi. Din experiența noastră consumul mediu de apa per persoana si luna este intre 3,5 si 4,5 metri cubi in funcție de bloc. Pierderi neobservate in apartament sunt de regula la toaleta când nu mai închide etanș supapa rezervorului.

Cum pot reduce consumul de gaz (încălzire si apa calda)?

Nu lăsați geamurile crăpate
Nu spălați vasele la apa curgătoare
Nu acoperiți caloriferele cu mobila sau perdele
Reduceți temperatura in camere (un grad mai puțin poate aduce economii de 7%)
Izolați ușile si geamurile Montați termostate electrice la calorifere
Montarea unei ventilații cu recuperare de căldura

Ce reprezintă regularizările?

Regularizările la consumul de electricitate, apa, sau gaz rezulta din faptul ca operatorii nu fac citirile de consum lunar ci facturează estimări iar in luna in care fac citirile de regula factura este mai mare decât in lunile estimate si cheltuielile distribuite către locatari asemenea.

Cum se stabilește repartizarea cheltuielilor?

Criteriile de repartizare sunt reglementate de legea 196/2018, de statutul asociației sau de hotărâri ale adunării generale.
Repartizarea cheltuielilor comune

Este mai bine ca fiecare scara / bloc sa aibe propria asociație?

O asociație cu șapte blocuri ar avea șapte președinți, comitete executive, cenzori, administratori, conturi in banca, etc... O asociație mare beneficiază de tarife mai mici per apartament si servicii mai bune pentru ca se poate organiza mult mai eficient si are masa de negociere.

Cum pot sa desfund scurgerea?

Scurgerea din apartament o desfundați cel mai bine cu doua sticle de Melt. Le turnați direct in țeava cu marginea groasa. Urmați indicațiile de la producător. Daca scurgerea comuna este înfundata sunați președintele sau administratorul.

Cum pot sa scăpa de gândaci?

Folosiți Maxforce White IC de la BAYER

Cu ce pot scapă de păsări?

BirdStop

Cu ce pot sa deszăpezesc?

Clorura de magneziu protejează pavelele din beton. Se găsește in Ghimbav 0752 301 788 - cumpărați vara ca iarna nu prea se găsește.